In diverse Nederlandse steden demonstraties tegen Russische inval

ANP Producties | Bron: ANP
Eindhoven

In Eindhoven demonstreren zaterdagmiddag zo'n veertig mensen tegen de inval van Rusland in Oekraïne. Ze komen samen bij het MH17-monument bij de Eindhovense luchthaven. Ook in Den Haag, Enschede en Hengelo zijn via sociale media demonstraties aangekondigd.

De demonstratie bij het Eindhovense MH17-monument begon om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 13.30 uur. Bij het monument komen Oekraïners samen en volgens de regionale krant Eindhovens Dagblad gaat ook een afvaardiging van het Eindhovense college van burgemeester en wethouders langs bij het monument. In Eindhoven kleurden verschillende bruggen en tunnels vrijdagavond blauwgeel, in de kleuren van de Oekraïense vlag. Ook hees Eindhoven de Oekraïense vlag bij het stadhuis.

Op de Oude Markt in het centrum van Enschede komen zaterdagmiddag naar schatting 350 mensen bij elkaar om Oekraïne te steunen. Het protest is georganiseerd door internationale studenten. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de nieuwe burgemeester Roelof Bleker de demonstranten zal toespreken.

Den Haag

In Den Haag zijn op diverse locaties demonstraties aangekondigd via sociale media, bijvoorbeeld bij het ministerie van Defensie en bij de Russische ambassade. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de demonstraties niet zijn aangemeld bij de gemeente. Wel wil de gemeente ervoor zorgen dat het mogelijk blijft om te demonstreren.

Bij het stadhuis in Hengelo kwamen zaterdagochtend mensen bijeen voor een moment van stilte. Ook legde de gemeente een krans bij het vrijheidsmonument in de stad. Vrijdagavond werd de Oekraïense vlag gehesen en kleurde de binnenstad blauwgeel.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.