Rutte tegen Zelenski: snel meer militaire goederen naar Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Premier Mark Rutte heeft zaterdag gebeld met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en hem verteld dat Nederland "op korte termijn extra militaire goederen levert ter zelfverdediging tegen de Russische agressie". Dat schrijft de minister-president op Twitter. Hij schrijft dat het om een extra leverantie gaat, bovenop de tweehonderd luchtdoelraketten die het kabinet zaterdag beschikbaar stelde aan Oekraïne. Wat voor middelen Nederland extra gaat leveren, konden het ministerie van Defensie en de Rijksvoorlichtingsdienst nog niet zeggen.

Ruim een week geleden werd al besloten om honderd scherpschuttersgeweren en bijbehorende munitie aan Oekraïne te leveren. Ook geeft Nederland helmen, scherfvesten en radars. Een deel van die spullen is inmiddels onderweg, maar Nederland kampt met "logistieke uitdagingen", aldus het kabinet zaterdag. De rest van het materiaal wordt "zo snel mogelijk verzonden".

Rutte sprak zaterdag ook nog met de Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Boris Johnson, de Belgische premier Alexander De Croo en de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. "We staan schouder aan schouder om Oekraïne te helpen in dit donkere uur", schrijft Rutte.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.