Kremlin beweert dat Kiev vrijdag niet met Poetin wilde praten

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Het Kremlin beweert dat de Russische president Vladimir Poetin het offensief in Oekraïne vrijdag tijdelijk had gepauzeerd in afwachting van gesprekken met de Oekraïense regering in Kiev. Oekraïne zou echter hebben geweigerd met Rusland te onderhandelen, waarop Russische troepen de invasie zaterdag hebben voortgezet.

Volgens het Kremlin "rekt Oekraïne het militaire conflict uit" door de gesprekken te weigeren. In een videoboodschap beweerde de Oekraïense president Volodimir Zelenski juist dat hij contact heeft gezocht met Poetin, maar dat de leider van Rusland geen gehoor gaf.

Een adviseur van Zelenski's kantoor zegt dat het "volstrekt onwaar" is dat Rusland zijn offensief vrijdag heeft gepauzeerd. Oekraïne zou volgens hem niet geweigerd hebben te onderhandelen. Rusland zou "onpraktische" voorwaarden aan het gesprek hebben gebonden. "Wij willen een wapenstilstand, maar zullen geen gehoor geven aan een ultimatum", aldus de adviseur. "Dat soort acties zijn er alleen voor bedoeld om te proberen Oekraïne te breken en ons te dwingen volstrekt onacceptabele voorwaarden te accepteren".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.