VN: meer dan 120.000 Oekraïners naar het buitenland gevlucht

ANP Producties | Bron: ANP
Genève

Meer dan 120.000 Oekraïners zijn sinds donderdag naar het buitenland gevlucht. Daarnaast zijn ook nog eens zo'n 850.000 mensen ontheemd in eigen land. Dat heeft een hoge functionaris van de Verenigde Naties, Kelly Clements, gezegd tegen de Amerikaanse zender CNN.

De meeste mensen zijn volgens Clements naar buurlanden Polen en Moldavië gegaan. Polen is het land dat veruit de meeste mensen lijkt op te vangen. Sinds de Russische invasie zijn 100.000 vluchtelingen de grens naar Polen overgestoken, zo heeft het land zelf bekendgemaakt.

"De ontvangst die ze krijgen van lokale gemeenschappen, van lokale autoriteiten, is geweldig", zei de VN-functionaris tegen CNN. "Maar het is een onrustige situatie. We zijn natuurlijk behoorlijk kapot van wat nog gaat komen." De Verenigde Naties maken zich ernstige zorgen over de humanitaire situatie in Oekraïne.

Totaal

De organisatie verwacht dat nog veel meer Oekraïners naar het buitenland willen vluchten, mogelijk vier miljoen in totaal. Bij meerdere grensovergangen in buurlanden staan nu al rijen. Het aantal vluchtelingen stijgt in hoog tempo. Vrijdag meldde de VN dat 50.000 mensen Oekraïne hadden verlaten.

De Verenigde Staten waarschuwden dat door de Russische invasie een miljoen tot vijf miljoen burgers op de vlucht zouden kunnen slaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.