Internetverbinding in Oekraïne verstoord door Russische invasie

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De internetverbinding in Oekraïne ervaart problemen door de Russische invasie, meldt het in Londen gevestigde NetBlocks, een groep die de internetverbinding monitort. Vooral in de zuidelijke en oostelijke delen van het land, waar veel wordt gevochten, zouden veel verstoringen zijn.

De verbinding met GigaTrans, de grootste internetaanbieder in Oekraïne, daalde de afgelopen dagen naar nog maar 20 procent van het normale niveau. Sinds vrijdagochtend stijgt dat percentage. Inmiddels wordt een nationale verbinding van 87 procent van het normale niveau geconstateerd. Volgens NetBlocks duidt dat niveau nog steeds op onderbrekingen in de verbinding. Het kan er echter ook op wijzen dat het internetgebruik sinds donderdag is afgenomen doordat mensen naar het buitenland zijn gevlucht en hun huizen en bedrijven hebben verlaten.

"Hoewel het internet niet op nationaal niveau platligt, horen we weinig uit de zwaarst getroffen regio's. Daarnaast bestaat er onder de rest van de bevolking veel angst dat de verbinding op ieder moment kan afnemen, waardoor mensen mogelijk het contact met vrienden en familie verliezen", aldus een woordvoerder van NetBlocks. "Bovendien kunnen verstoringen in de telecommunicatie er mogelijk voor zorgen dat burgers die zich willen verenigen om hun steden te verdedigen problemen krijgen".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.