Grote nachthoreca zien weinig problemen op eerste '1G-avond'

ANP Producties | Bron: ANP
AmsterdamKerkrade

De eerste stapavond met het nieuwe 1G-testbeleid lijkt geen grote problemen aan de deur op te leveren bij de grote nachthoreca. Zowel bij een carnavalsfeest in de Music Dome in Kerkrade als bij een techno-avond in De Marktkantine in Amsterdam heeft vrijwel iedereen zijn testbewijs op orde, laten de organisatoren weten.

Vrijdag openden veel grote horecalocaties voor het eerst de deuren voor een ouderwetse club- of feestavond, zonder coronabeperkingen. Voor gelegenheden waar meer dan vijfhonderd mensen samenkomen is wel een negatieve coronatest vereist. De Music Dome en de De Marktkantine kregen van tevoren veel vragen over de nieuwe testregels.

Bij het feest in Kerkrade zijn zo'n 2400 carnavalsvierders aanwezig, laat organisator Ramon Luckers in de nacht van vrijdag op zaterdag aan het ANP weten. Bijna iedereen had "netjes zijn QR-code op orde", legt hij uit. Een handjevol feestvierders werd geweigerd aan de deur omdat hun testbewijs niet klopte.

Het ging dan volgens Luckers met name om mensen die positief waren getest, maar een herstelbewijs bij zich hadden. "Dat is heel verwarrend. Ze hebben namelijk een herstelbewijs en zijn dus feitelijk genezen, maar je kunt nog wel positief testen een aantal weken nadat je hersteld bent. Het antwoord was dan dat wij ons toch helaas aan het testbeleid moeten houden."

In De Marktkantine waren alle circa 2000 kaarten voor het technofeest uitverkocht. Anderhalf uur nadat de deuren opengingen had de Amsterdamse club ongeveer vijftien mensen geweigerd die hun testbewijs niet op orde hadden. "Ik moet zeggen dat het mij alles meeviel", zegt een medewerkster. "Misschien hadden de meesten daarvan last minute een kaartje gekocht en niet stilgestaan bij de testregels van Testen voor Toegang. En mogelijk zat er ook een enkele toerist bij."

Het overleg van Nederlandse nachtclubs Nachtbelang liet eerder weten dat het testbeleid voor grote clubs naar verwachting niet goed gaat werken. Mensen hebben waarschijnlijk geen zin om zich te laten testen voor een avondje uit, zo redeneerde de organisatie.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.