Frankrijk onderschept Russisch vrachtschip in Kanaal

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De Franse marine heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een vrachtschip met een lading auto's in het Kanaal onderschept op verdenking van het schenden van EU-sancties tegen Rusland. Het schip, dat de Russische vlag droeg, was vanuit de Franse stad Rouen onderweg naar de Russische havenstad Sint-Petersburg.

De Franse douane hield het schip tijdens een patrouille aan. Daarbij werd de douane ondersteund door boten van de politie en de marine. Vermoedelijk is het vrachtschip eigendom van een bedrijf dat wordt geraakt door de EU-sancties tegen Moskou. "Er zijn sterke verdenkingen dat het schip kan worden gelinkt aan Russische belangen die worden geraakt door de sancties", verklaarde de Franse maritieme prefectuur zaterdag.

De Europese Unie heeft vrijdag strafmaatregelen opgelegd aan Rusland vanwege de invasie van Oekraïne. Het gaat onder meer om het aan banden leggen van de export van sommige hightechproducten en goederen die ook militaire doeleinden kunnen dienen. Welke regels door het betrokken bedrijf zouden zijn geschonden, is niet duidelijk.

Het 127 meter lange vrachtschip is naar de haven van Boulogne-sur-Mer begeleid. Daar doet de douane verder onderzoek. De Russische ambassade in Frankrijk heeft om uitleg van de Franse autoriteiten gevraagd, meldt het Russische staatspersbureau RIA.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.