VS: tienduizenden Russische soldaten in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Rusland heeft nu tienduizenden militairen in Oekraïne, zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Meer dan de helft van de gevechtseenheden die Moskou voor de invasie in stelling had gebracht, bevindt zich nu in Oekraïne, zei een woordvoerder.

Tijdens een persbriefing wilde de woordvoerder geen exactere getallen noemen. Vrijdag ging het Pentagon er nog vanuit dat een derde van de Russische troepen in Oekraïne was.

Rusland heeft rond Oekraïne meer dan 150.000 militairen samengetrokken, zegt het Pentagon. Naast gevechtseenheden zijn dit onderdelen met onder meer logistieke taken.

De Russen vallen nog steeds van drie kanten aan: vanuit het noorden richting Kiev, in het oosten bij Charkov en in het zuiden bij Marioepol, zegt het Pentagon, dat meldt dat de Russische troepen meer dan 250 raketten op Oekraïense doelen hebben afgevuurd, voor het grootste deel korteafstandsraketten.

Rusland claimt dat het alleen militaire doelen onder vuur neemt, maar volgens de Amerikanen is er ook gevuurd op burgerdoelen, zoals wegen en woonwijken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.