Opnieuw uitstel opening Apple Store Amsterdam na gijzeling

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De Apple Store op het Amsterdamse Leidseplein waar dinsdag een gijzeling plaatsvond, gaat maandag toch niet open. Op de website van Apple staat bij de openingstijden van de winkel dat deze maandag gesloten is. Dinsdag zouden de deuren weer worden geopend, om 10.00 uur.

De openingstijden op de website werden de afgelopen week vaker aangepast. Zo stond dinsdagavond bij het overzicht van de openingstijden nog aangegeven dat vrijdag vanaf 10.00 uur een opening werd voorzien. Dat werd later aangepast, en toen leek het erop dat de winkel maandag om 10.00 uur weer open zou gaan.

Dinsdag gijzelde een 27-jarige gewapende man uit Amsterdam urenlang een man uit Bulgarije in de Apple Store. De gijzelnemer dreigde zichzelf op te blazen en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na afloop van de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht; vier van hen hadden zich verstopt in een kast.

Ontknoping

De zaak kwam plots tot een ontknoping toen de gegijzelde man het op een lopen zette toen hij water moest pakken dat voor de deur van de winkel was neergezet. De Amsterdammer rende achter de gegijzelde aan en werd hard aangereden door een politievoertuig. Hij raakte zwaargewond en overleed woensdag aan zijn verwondingen. De Bulgaar raakte niet gewond.

Woensdag gaf Apple een korte verklaring over de gijzeling, waarin ze meldden opgelucht te zijn dat hun werknemers veilig waren. Buiten deze verklaring wilde het bedrijf niet reageren op vragen, over bijvoorbeeld de toestand van het personeel of de beveiliging van de Apple Stores.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.