Trump: Russische aanval op Oekraïne is verschrikkelijk

ANP Producties | Bron: ANP
Orlando

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Russische invasie van Oekraïne veroordeeld. In een toespraak op een jaarlijkse bijeenkomst van vooraanstaande conservatieven zei de Republikein dat hij de aanval "verschrikkelijk" vindt.

"We bidden voor de trotse mensen van Oekraïne. God zegene hen allemaal", aldus Trump op de Conservatieve Politieke Actie Conferentie (CPAC). Het voormalig staatshoofd kon eerder deze week nog op kritiek van een aantal Republikeinse partijgenoten en president Joe Biden rekenen nadat hij de militaire acties van president Vladimir Poetin in Oekraïne "geniaal" en "behoorlijk slim" noemde.

In zijn toespraak sprak Trump steun uit aan de Oekraïense bevolking en stak hij de loftrompet over de "dappere" president Volodimir Zelenski, die weigert hoofdstad Kiev te verlaten. De Amerikaan haalde ook uit naar zijn opvolger Biden. Volgens Trump is de huidige president "zwak" en heeft Poetin daar gebruik van gemaakt door Oekraïne aan te vallen.

"Zoals iedereen begrijpt, zou deze afschuwelijke ramp niet hebben plaatsgevonden als onze verkiezingen niet waren gemanipuleerd en ik president was", zei Trump, die ondanks een gebrek aan bewijs blijft volhouden dat zijn rivaal de afgelopen presidentsverkiezingen heeft gewonnen door gesjoemel.

Trump blijft populair onder een groot deel van de Republikeinse achterban. Op CPAC hintte hij opnieuw naar een deelname aan de eerstvolgende verkiezingen in 2024. Trump zei dat de Democraten dat jaar "erachter zullen komen als nooit tevoren. We hebben het twee keer gedaan, en we gaan het opnieuw doen".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.