Generaal: Nederland kijkt naar nieuwe wapensteun aan Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Oekraïne heeft recent opnieuw een verzoek om wapenhulp aan Nederland gedaan en er wordt gekeken of hieraan kan worden voldaan, zei generaal Onno Eichelsheim, de hoogste militair van ons land, in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens de Commandant der Strijdkrachten zullen bondgenoten nu "een continue stroom" aan wapens, goederen en munitie gaan leveren aan het land dat door Rusland is aangevallen. De spullen worden naar een buurland van Oekraïne gevlogen en daarvandaan met vrachtwagens naar Oekraïne gebracht, aldus Eichelsheim.

"Wij hebben al goederen getransporteerd via dit systeem, maar ook met vrachtwagens richting Oekraïne", aldus de generaal. Het kabinet kondigde zaterdag aan Stinger luchtdoelraketten en antitankwapens te sturen. Deze vrij eenvoudig te bedienen wapens zijn volgens hem "juist in deze fase van de strijd heel erg nodig".

Eerder zijn er al scherpschuttersgeweren, radarapparatuur, helmen en scherfvesten door Nederland aan de Oekraïense regering van president Volodimir Zelenski toegezegd. Er zal alles aan gedaan worden om Oekraïne te blijven steunen, aldus Eichelsheim.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.