Oekraïense premier dankbaar voor nieuwe sancties tegen Rusland

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Oekraïne is dankbaar voor de nieuwe ronde financiële sancties die de EU en westerse bondgenoten waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië Rusland hebben opgelegd, laat de Oekraïense premier Denys Sjmygal in de nacht van zaterdag op zondag weten.

"Dank aan onze vrienden voor de toezegging om verschillende Russische banken uit SWIFT te verwijderen" en voor "de verlamming van de activa van de centrale bank van Rusland", aldus de minister-president.

Rusland is haar buurstaat Oekraïne donderdag binnengevallen. De toonaangevende landen van de Europese Unie en de belangrijkste bondgenoten hebben zaterdagavond besloten een aantal Russische banken af te sluiten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Ze willen hiermee Rusland treffen in zijn "oorlogskas". Ook de Russische centrale bank en oligarchen en andere leden van de Russische elite worden aangepakt.

Volgens een Amerikaanse functionaris van de regering-Biden zijn de acties bedoeld om de voorkomen dat de Russische president Vladimir Poetin 630 miljard dollar (559 miljard euro) aan deviezenreserves van de centrale bank gebruikt om de invasie in Oekraïne te financieren en de dalende roebel te ondersteunen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.