Oekraïne wil dat Internationaal Hof zich over invasie buigt

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Oekraïne wil dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich over de Russische invasie in het land buigt. President Volodimir Zelenski meldt dat zijn land een verzoek daartoe heeft ingediend.

"Rusland moet verantwoordelijk worden gehouden voor het manipuleren van het begrip genocide om agressie te rechtvaardigen", aldus de president op Twitter. Hij hoopt dat Rusland wordt bevolen de militaire activiteiten in Oekraïne te staken.

Het juridische hoofdorgaan van de Verenigde Naties behandelt onder meer geschillen die staten voordragen, bijvoorbeeld over betwiste grenzen. De Oekraïense procureur-generaal zegt dat zijn land zal aantonen dat de Russische president Vladimir Poetin "de oorlogscrimineel van de 21e eeuw" is.

Rusland heeft Oekraïne voor de invasie meermaals beschuldigd van genocide op Russisch-sprekenden in de oostelijke Donbas-regio. Daar zitten pro-Russische separatisten die sinds 2014 tegen het regeringsleger vechten en er wonen ook veel mensen met een Russisch paspoort. Volgens Rusland is de "speciale militaire missie" in Oekraïne nodig om Russen te beschermen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.