Duizenden mensen betuigen op Dam solidariteit met Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Naar schatting 15.000 mensen zijn zondagmiddag naar de Dam in Amsterdam gekomen om hun solidariteit te betuigen met Oekraïne. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente.

Een woordvoerder van een van de organisatoren van de steunbetuiging geeft aan dat de hele Dam vol staat, en dat er ook mensen in aansluitende straten staan. Veel mensen hebben een Oekraïense vlag bij zich. Op borden en met leuzen wordt kritiek geuit op de Russische president Vladimir Poetin. Ook wordt opgeroepen tot vrede en een onmiddellijk einde aan de oorlog. "De sfeer is wel zwaar. Het is geen leuk protest natuurlijk. Maar we zijn wel eensgezind", aldus de woordvoerder van de organisatie.

De aanwezigen hielden een stiltemoment. "Er was wel wat geroezemoes vanuit de straten, maar op de Dam was het ook echt stil", aldus de woordvoerder. Een mars, die mogelijk zou worden gelopen als het echt te druk zou worden, is uiteindelijk niet doorgegaan. "Het is inmiddels bijna voorbij", geeft de woordvoerder aan.

Solidair met Oekraïne

Stichting MiGreat is een van de initiatiefnemers van een van de bijeenkomsten, Vrede voor Oekraïne. "We staan in solidariteit met Oekraïners. Mensenlevens gaan verloren, mensen, huizen en straten worden gebombardeerd en mensen slaan op de vlucht", stond op de Facebookpagina voor de actie. "Samen tegen oorlog, voor steun aan vluchtelingen en voor vrede en vrijheid in Oekraïne!"

De Nederlandse regering en de EU worden opgeroepen Rusland verantwoordelijk te houden "met vergaande sancties tegen Poetins regime, om alles op alles te zetten om te de-escaleren en om mensenlevens te beschermen. EU, zet je in voor vrede en de-escalatie. Bescherm mensenrechten en mensenlevens in plaats van geld en macht!" Aangegeven was dat het een vreedzame demonstratie is. "Dus racisme en xenofobie zijn niet welkom."

Diverse politieke partijen, waaronder GroenLinks en PvdA Amsterdam, hadden opgeroepen om te komen. Behalve Vrede voor Oekraïne kwam ook de stichting Oekraïners in Nederland met een actie. Die begon om 13.00 uur. Op initiatief van deze stichting worden zondag op de Dam ook spullen ingezameld voor vluchtelingen, zoals medicijnen en warme kleren. "Die gaan waarschijnlijk naar Oekraïne of Polen", aldus de woordvoerder van MiGreat.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.