Pop-up prikken in de IJmond en Haarlemse regio voor je coronavaccin

De GGD gaat prikken zonder afspraak in de IJmond en Zuid-Kennemerland.© Foto ANP

Robbert Minkhorst
IJmond

De GGD Kennemerland is begonnen met een campagne voor prikken zonder afspraak. Pop-ups voor de coronavaccinatie komen onder meer in Haarlem en Beverwijk.

In de negen gemeenten van Zuid-Kennemerland en de IJmond testten afgelopen zaterdag 956 mensen positief op het coronavirus. Dat is onder het weekgemiddelde van de afgelopen zeven dagen (1057 positieve testen), zo blijkt uit het coronadashboard van de rijksoverheid.

Uitgeest bleek een - relatieve - uitschieter naar boven. Met 41 besmettingen was er een mini-brandhaard in het dorp: dat zijn 300,4 besmettingen per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: Velsen (135,5), Beverwijk (162,4) en Heemskerk (196,5) zaten op lagere verhoudingen. In absolute aantallen had Velsen als grootste IJmond-gemeente wel de meeste coronagevallen: 93, om 68 in Beverwijk en 77 in Heemskerk. In Haarlem waren er zaterdag 289 positief geteste inwoners.

Sinds 15 februari is het aantal coronabesmettingen in de gehele GGD-regio Kennemerland gestaag aan het dalen. Valentijnsdag was de laatste dag dat er meer positieve tests waren dan de dag ervoor.

Tijdelijk

,,Nu de piek van de boostercampagne achter ons ligt, ontstaat er ruimte om tijdelijk op kleinschalige pop-up priklocaties in verschillende gemeenten te vaccineren’’, kondigt de GGD Kennemerland aan. ,,Op de pop-up locaties is iedereen vanaf 12 jaar welkom voor een eerste of tweede prik. Voor 18 jaar of ouder komt daar ook de boosterprik bij, mits het drie maanden geleden is sinds de laatste vaccinatie of een doorgemaakte infectie. Er wordt gevaccineerd met Pfizer.’’

Velsenaren kunnen niet in hun eigen gemeente terecht. Zij moeten naar Beverwijk of Haarlem.

In Haarlem opent de GGD pop-ups in de Selimiye Moskee, wijkcentrum De Wereld en het Da Vinci Centrum voor Ontmoeting. In de moskee prikt de gezondheidsdienst elke dinsdag, voorlopig tot en met eind maart. In de Wereld staat de GGD-brigade de komende vijf donderdagen klaar.

In wijkcentrum Prinsenhof kunnen Beverwijkers de komende vijf maandagen van 13.00 tot 17.00 uur terecht. In buurthuis Wijk aan Duin, ook in Beverwijk is dat elke vrijdag tot en met 30 maart.

Inwoners uit Heemskerk kunnen naar buurtcentrum De Schuilhoek, ook vijf maandagen lang. Wie zich in Uitgeest wil laten vaccineren, is op dinsdagen welkom in het gemeentehuis. Er wordt alleen ’s ochtends geprikt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.