Kabinet trekt 20 miljoen euro uit voor vluchtelingen Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het kabinet trekt 20 miljoen euro uit voor hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne, meldt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Het geld is bedoeld voor voedsel, water en medische zorg. Vooral richting Polen is inmiddels een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen.

"Nederland gaat naast de Oekraïners staan in deze donkere tijden", aldus Schreinemacher. "We helpen waar we kunnen."

Het geld gaat naar de Verenigde Naties, die ook andere landen oproept om hulp te bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. Verder heeft Nederland zaterdag al dekens, slaapzakken en tenten naar Moldavië gestuurd, een buurland van Oekraïne. Ook daar gaan vluchtelingen naartoe. Met de spullen kunnen ongeveer zevenduizend mensen geholpen worden, aldus het ministerie.

Zaterdag werd bekend dat Nederland vijftig raketwerpers met vierhonderd bijbehorende raketten van Duitse makelij naar Oekraïne stuurt. Het gaat om Panzerfaust 3-raketten: antitankwapens die vanaf de schouder worden afgevuurd. Ook gaan er tweehonderd Stinger-luchtdoelraketten naar Oekraïne. Eerder had het Nederlandse kabinet al ingestemd met het leveren van scherpschuttersgeweren, scherfvesten, helmen en radars.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.