Rinus van Kalmthout in zware omstandigheden naar knappe zesde plaats tijdens seizoensopener IndyCar

Milo Lambers
St. Petersburg

Coureur Rinus van Kalmthout is zondag na een knappe race als zesde geëindigd tijdens de opener van het IndyCar-kampioenschap in St. Petersburg, Florida.

De Hoofddorper maakte zaterdag indruk door zich als vierde te kwalificeren voor de race. De coureur van Ed Carpenter Racing kende een goede start maar viel na zijn eerste pitsstop terug naar plek 24.

Van Kalmthout kon profiteren tijdens een zogenoemde ’caution’. De race werd geneutraliseerd vanwege een ongeval. Omdat veel coureurs er voor kozen om een pitsstop te maken, schoof Van Kalmthout op naar voren.

In de 63e ronde ging Van Kalmthout naar binnen voor de volgende pitsstop. Omdat hij koos voor een tweestopstrategie betekende dit dat hij nog erg zuinig moest zijn met de beschikbare brandstof. Bovendien was zijn drinksysteem ook kapot waardoor hij amper vocht binnenkreeg. Desondanks wist ’VeeKay’ het hoofd koel te houden en eindigde hij op een knappe zesde plaats.

„Ik ben tevreden met het resultaat”, aldus Van Kalmthout. „Natuurlijk wil je als autocoureur altijd vooruit en is een zesde finishplaats vanaf startplaats vier gezien achteruitgang, maar gezien het verloop van de wedstrijd is dit een goede eindklassering. De eerste stint met de zachte, rode band heeft ons wat tijd gekost, maar daarna hebben we het goed opgepakt en rechtgezet. Op het eind werd het krap, maar het is precies gelukt.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen