Oekraïne beschuldigt Rusland van plannen genocide

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft zondag bevestigd dat Oekraïne heeft verzocht om een uitspraak van het hof over de Russische inval in Oekraïne. In het verzoek staat dat Oekraïne Rusland beschuldigt van "het plannen van genocide". Oekraïne stelt ook dat Rusland "met opzet Oekraïense burgers doodt en ernstig letsel toebrengt".

De Oekraïense president Volodimir Zelenski meldde zondag dat zijn land een verzoek bij het gerechtshof heeft ingediend. Het hof bevestigt ook dat Oekraïne maatregelen tegen Rusland wil omdat het ten onrechte claimt dat Oekraïne genocide pleegde in de regio's Donetsk en Loehansk. Dit rechtvaardigde in de ogen van Rusland de inval in Oekraïne. Maar Oekraïne ontkent met klem dat dit waar is.

Oekraïne wil nu dat het gerechtshof voorlopige maatregelen neemt om verdere aantasting van de rechten van Oekraïeners te voorkomen. Het Internationaal Gerechtshof heeft niet gezegd wanneer het zich over de zaak buigt.

Het juridische hoofdorgaan van de Verenigde Naties behandelt onder meer geschillen die staten voordragen, bijvoorbeeld over betwiste grenzen. De Oekraïense procureur-generaal zei dat zijn land zal aantonen dat de Russische president Vladimir Poetin "de oorlogscrimineel van de 21e eeuw" is.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.