Lekker een rondje om met de papegaai: ’Spike heeft een lijn van ongeveer tien meter. Als ik ga ik rennen, gaat hij ook gelijk de lucht in’

Nikita en Spike. Links de hond Storm.© foto kees de boer

Kees de Boer
IJmuiden

Het is een opvallende verschijning deze maandagmiddag aan de Julianakade in IJmuiden: Nikita die haar papegaai Spike aan het uitlaten is.

Het is iets boven het vriespunt en de vogel zit er ontspannen bij op de schouder van zijn vrouwtje. De papegaai, een ara, is goed ingepakt met een jasje. ,,Lekker!” roept het dier.

Nikita lacht: ,,Spike kan een paar woordjes. Zoals ’hallo’, ’kiekeboe’, ’stap op’ en ’stap af’.”

Gaat ze elke dag met het dier op pad?

,,Een paar keer per week. Dan lopen we vanaf huis langs de Kennemerlaan, de Lange Nieuwstraat en dan weer terug. Soms gaan we ook wel naar park Velserbeek. Of naar het strand, dat vindt ie ook heerlijk.”

Bijten

Hoe ze weet dat de vogel het fijn vindt?

,,Anders zou je het meteen merken, dan gaat ie bijten. Maar zoals nu, dan heeft hij het naar zijn zin. Zit hij lekker om zich heen te kijken.”

Ze vertelt dat de papegaai thuis ook het leven van een prins heeft: ,,Hij is grotendeels uit de kooi, die iets van twee meter is. Dan loopt hij wat rond. Of hij gaat zitten op de javaboom in de kamer, dat is zo’n boom met van die wijd uitstaande takken. We hebben trouwens ook nog een hond, Storm, daar gaat hij ook heel goed mee.”

Touw

Vliegt hij ook thuis?

,,Nee, dat doet hij buiten. Zo direct ook weer, op een veld hier wat verderop. Spike heeft een lijn van ongeveer tien meter. Als ik ga ik rennen, gaat hij ook gelijk de lucht in. Als we dat een tijdje hebben gedaan, stoppen we weer. Dan trek ik een beetje aan het touw, voor hem is dat het teken om te dalen. Gaat altijd goed.”

Krijg je ook weleens reacties? ,,Je ziet mensen kijken, vooral automobilisten. Zie je ze kijken, wat verder rijden en nog eens kijken. Snap ik wel, hij is ook een blikvanger natuurlijk.”

Spike draait zijn kop richting Nikita: ’Stap op!’, klinkt het ineens. De boodschap is duidelijk: Spike wil wel weer eens een stukje verder.

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.