Opzegservice voor je abonnement als verdienmodel

© Beeld Pixabay/Mediahuis

Ed Brouwer

Verschillende bedrijven zoals Xpendy, Sepastop, Opzeggen.nl en i-Finish om er enkele te noemen hebben een verdienmodel gevonden in het opzeggen van abonnementen en lidmaatschappen.

Binnen drie minuten geregeld, belooft de een, de ander doet het in twee minuten en de derde geeft 100% opzeggarantie... Voor een paar euro of een paar tientjes maken ze het je gemakkelijk. Maar hoe ingewikkeld is het? Wettelijk is het tegenwoordig zo geregeld dat je een abonnement op dezelfde manier kunt opzeggen als je het hebt afgesloten. Is dat telefonisch of online geweest, dan kun je dus ook telefonisch of online met een e-mailtje opzeggen, aldus Consuwijzer. Een sportschool, om maar wat te noemen, kan niet eisen dat je daarvoor langskomt.

Wie wat extra zekerheid wil, kan dat met een aangetekende brief doen. PostNL rekent daarvoor 8,55 euro en dan krijg je bericht als de opzegging is afgeleverd. Voor wie nog twijfelt hoe je dat moet opschrijven, er staat een gratis opzegbrief op de website van Consuwijzer: https://bit.ly/vbbrief. Sommige opzegsites - ook Xpendy! -bieden ook de mogelijkheid kosteloos zelf een opzegbrief in te vullen, te printen en zelf te versturen.

Opzegtermijn

Wanneer kun je je tijdschrift, krant, sportschool, loterij of datingsite opzeggen? In de regel is de opzegtermijn een maand. Wel geldt voor kranten en voor tijdschriften die minder dan 1 keer per maand verschijnen een afwijkende opzegtermijn van drie maanden. Hou er rekening mee dat dit allemaal geldt voor abonnementen die automatisch al zijn verlengd. Als je een abonnement hebt afgesloten voor een jaar, kun je er in principe niet tussentijds vanaf. Maar staat in de algemene voorwaarden niets over een opzegtermijn, dan is die er ook niet en geldt de opzegdatum als einddatum. Voor lidmaatschappen van verenigingen gelden afwijkende opzegregels - als het goed is zijn die terug te vinden in statuten of hun website.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.