Braziliaanse president weigert invasie Oekraïne te veroordelen

ANP Producties | Bron: ANP
Rio De Janeiro

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zondag geweigerd de Russische invasie van Oekraïne te veroordelen. Daarmee wijkt hij nadrukkelijk af van het door zijn eigen regering ingenomen standpunt binnen de VN-Veiligheidsraad van Verenigde Naties. Bolsonaro zei dat Brazilië neutraal zal blijven binnen het conflict.

Vrijdag stemde Brazilië nog voor een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad die de Russische invasie in Oekraïne probeerde te veroordelen. De resolutie werd echter geblokkeerd door een Russisch veto. Zondag zei Bolsonaro tijdens een persconferentie dat hij twee uur lang met de Russische president Vladimir Poetin heeft gesproken. "We zullen geen partij kiezen, we zullen neutraal blijven en helpen waar dat mogelijk is," liet Bolsonaro weten.

De Braziliaanse president voegde er aan toe dat hij tegen sancties is die een negatieve impact op de economie van zijn land kunnen hebben. Hij noemde daarbij bijvoorbeeld de Russische kunstmestproductie, die van cruciaal belang is voor de gigantische landbouwsector in Brazilië.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.