Volle bak bij eerste politieke krachtmeting in Bloemendaal, partijen kruisen de degens over leefbaarheid, energie en het verkeer

Van de negen partijen in Bloemendaal deden er acht mee aan het debat.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Wel plaagstootjes maar geen clashes tijdens het eerste debat.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

1 / 2
Annemieke Windt
Vogelenzang

De zaal zat goed vol tijdens het eerste verkiezingsdebat over de leefomgeving van de gemeente Bloemendaal.

Alle partijen die meedoen aan de verkiezingen zaten in de zaal, ook Martin van der Bunt namens Liberaal Bloemendaal, die zelf niet meedeed aan het debat. ,,We vinden de thema’s voor deze avond een schijnvertoning. We willen horen wat de inwoners van Vogelenzang zelf te vertellen hebben.” Daarmee was Van der Bunt de enige dissonant tijdens een avond die verder in opvallend goede sfeer verliep. De partijen deelden af en toe plaagstootjes aan elkaar uit, die met een lach werden gepareerd. Heel anders dan de stemming in veel gemeenteraadsvergaderingen in Bloemendaal.

Al is het optreden voor publiek na bijna twee jaar zonder ook weer even wennen voor de lijsttrekkers. Harold Faber van GroenLinks vergat regelmatig dat het helpt om het publiek aan te kijken en stond met zijn rug naar het publiek. Bovendien zorgden technische problemen met de microfoons ervoor dat niet altijd goed te verstaan was wat er werd gezegd. Politiek in Bloemendaal lijkt ook weer meer een zaak van mannen te worden, want van de negen partijen heeft alleen Hart voor Bloemendaal een vrouw als lijsttrekker.

Het thema leefomgeving werd aan de hand van drie stellingen verder uitgediept, waarbij het ging om de energietransitie, de leefbaarheid van Vogelenzang en verkeer en vervoer. Bij dat laatste thema had de organisatie gekozen voor de prikkelende - maar waarschijnlijk onhaalbare - stelling dat op zonnige dagen de autowegen naar zee afgesloten moeten worden. ,,Het is geen realiteit, maar ik zou het de bewoners van onze gemeente wel gunnen”, vond Bob van der Veldt van het CDA. Hij denkt dat het gebruik van borden die aankondigen dat de parkeerplaatsen vol zijn, zouden kunnen helpen.

Terwijl het openbaar vervoer en fietsen volgens zowel D66, Zelfstandig Bloemendaal en Hart voor Bloemendaal een prima alternatief zouden zijn. Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal ziet ook het tegenhouden van grootschalige evenementen op het strand als een maatregel om de verkeersdrukte in te perken. ,,Maak van Bloemendaal aan Zee weer een fijn kneuterig familiestrand.” Ook het aanpassen van de Zeeweg met een lagere maximumsnelheid en minder rijstroken voor de auto zou al kunnen helpen.

Ongelijkheid

Tijdens de discussie over de leefbaarheid in Vogelenzang werd duidelijk dat het schrappen van sociale woningbouw uit de nieuwbouwplannen in het dorp bij de PvdA nog altijd pijn doet. ,,We stonden met het CDA aan de wieg van Vitaal Vogelenzang, maar stemden tegen doordat de sociale woningen uit het plan verdwenen”, aldus Harold Koster. Dat bracht de discussie naar de vraag hoe er voor jongeren in de gemeente gebouwd kan worden en je Vogelenzang aantrekkelijk houdt voor jongeren. ,,We willen gewoon een leuk klein huisje met een tuintje”, zegt een van de weinige jonge bezoeksters van het debat die graag in haar dorp wil blijven. Maar de VVD ziet juist meer in op woningen voor gezinnen.

De verschillen tussen de rijke inwoners van de gemeente en Bloemendalers die minder verdienen klonken bij de twee andere thema’s door. Huizenbezitters korting geven op de gemeentelijke lasten als ze hun huis verduurzamen, klinkt in theorie leuk, maar hebben volgens de partijen het effect dat vooral de Bloemendalers die makkelijk de aanpassingen kunnen betalen extra voordeel hebben. ,,Zorg dat iedereen mee kan doen”, vindt Van der Veldt, terwijl Roos bang is dat juist de mensen die het niet kunnen betalen zo dubbel worden gepakt.

Vincent Verheij (D66) denkt dat Bloemendaal veel kan leren van de buren. ,,Kijk eens wat in het Ramplaankwartier in Haarlem gebeurt om de wijk van het gas af te krijgen en wat er eerder al gedaan is met de zonnepanelen op het dak van de tennishal.”

Drie debatten

In totaal zijn er drie debatten. Aanstaande donderdag is er weer een debat, dan over samenleving. Dat debat is niet bij te wonen, maar te volgen via de livestream van Haarlem 105. Het laatste debat op 9 maart over wonen is in het raadhuis van Bloemendaal.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.