IPCC: klimaatrapport is waarschuwing voor gevolgen van niets doen

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

Het nieuwe IPCC-rapport is een "ernstige waarschuwing" die laat zien wat de gevolgen zijn als de wereld niets doet tegen klimaatverandering. Dat zegt voorzitter van het VN-klimaatpanel IPCC Hoesung Lee. "Onze acties van vandaag zullen bepalen hoe mensen zich aanpassen en hoe de natuur reageert op toenemende klimaatrisico’s."

Nogmaals onderstreept het maandag gepubliceerde rapport van het IPCC dat het belangrijk is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius. Zelfs een tijdelijke overschrijding van dit opwarmingsniveau kan tot extra ernstige gevolgen leiden "waarvan sommige onomkeerbaar zullen zijn", aldus het panel. Klimaatverandering vormt een "toenemende bedreiging voor ons welzijn en een gezonde planeet", zegt Lee. "Het benadrukt de urgentie van onmiddellijke en ambitieuze maatregelen om klimaatrisico's aan te pakken. Halve maatregelen zijn geen optie meer."

Debra Roberts, vicevoorzitter van de werkgroep die het rapport heeft geschreven, benadrukt dat iedereen nodig is om klimaatverandering tegen te gaan. "Overheden, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld moeten allemaal samenwerken om de klimaatrisico's te verminderen." Vicevoorzitter Hans-Otto Pörtner beaamt dit. "Elke vertraging om klimaatverandering aan te pakken, kan ervoor zorgen dat we de kans missen om een leefbare toekomst veilig te stellen."

In het nieuwe rapport van het klimaatpanel is te lezen met welke klimaatrampen de wereld te maken krijgt, bijvoorbeeld overstromingen, tropische cyclonen, hitte en droogte. Daar worden 3,3 tot 3,6 miljard mensen die "zeer kwetsbaar" zijn en ecosystemen het hardst door geraakt, waarschuwt het IPCC. Nu al zorgen hittegolven, droogtes en overstromingen ook bij planten en dieren voor "massale sterfte". Het IPCC noemt verschillende boomsoorten en het koraal als voorbeeld.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.