Al 63 jaar een band met de IJmuider Courant: ’Je wist gewoon niet beter, iedereen was lid’

Joop en Rita.© foto kees de boer

Kees de Boer
Santpoort-Noord

Al 63 jaar valt IJmuider Courant bij Rita en Joop Rijker in de bus. Eerst jarenlang in IJmuiden, tegenwoordig in Santpoort-Noord.

,,We zijn in 1959 getrouwd en het was toen de gewoonte dat je lid werd van IJmuider Courant”, zegt de bijna negentigjarige Joop. ,,Ik lees de krant al van huis uit, want ook mijn ouders, die destijds aan de Trompstraat een snoepwinkeltje hadden, waren abonnee. Je wist gewoon niet beter. Iedereen was lid.”

Hij vertelt dat hij dus inmiddels ook al 63 jaar getrouwd is met Rita, die 87 is.

,,We hebben elkaar met dansen ontmoet, ergens in Haarlem. Dansen op de liedjes van Annie Palmen, weet ik nog. We hebben vervolgens zo’n vier jaar verkering gehad en zijn toen in het huwelijksbootje gestapt.”

Hij heeft de krant wel enigszins zien veranderen, zegt hij. ,,Je ziet tegenwoordig wel vaak van die een beetje sensatie-achtige koppen op de voorpagina. Dat de narigheid wordt uitvergroot. Van mij hoeft dat niet zo. Aan de andere kant: het regionale nieuws is prima en daar hebben we ’m met name voor. Vooral het nieuws uit IJmuiden, omdat ik daar vandaan kom. Voor Rita is dat anders, die komt van oorsprong uit Beverwijk.”

De dagen komen de twee goed door, zeggen ze. Met de krant, maar zeer zeker ook met legpuzzels. ,,Dat is een grote hobby van ons ”, zegt Rita. ,,We sparen met name puzzels van voor de Tweede Wereldoorlog. Als we er een af hebben en hij is echt mooi, dan lijsten we ’m in.”

Wat opvalt, is dat de oude Joop nog in een goede conditie is. De twee wonen op drie hoog en naar boven en beneden lopen zijn twee keer 41 treden.

,,De dokter zei laatst dat ik nog goede beenspieren had. Ik denk dat dat door het traplopen komt. Ik doe ook nog zelf de boodschappen hier om de hoek op de Hagelingerweg.”

Nu dus al 63 jaar trouw abonnee. Of ze dat ook blijven?

Joop knikt: ,,We hebben ’m net voor twee jaar verlengd.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.