Amsterdam Museum stelt opening tijdelijk onderkomen in Hermitage uit vanwege onduidelijkheid over band met Rusland

De ramen van Hermitage Amsterdam kleurden in augustus 2020 rood om aandacht te vragen voor de problemen in de evenementenbranche door de coronacrisis.© ANP/Evert Elzinga

Peter Schat
Amsterdam

Dat er een band is tussen de Amsterdamse dependance van het befaamde museum in Sint-Petersburg de Hermitage en de agressor in de Oekraïneoorlog is onmiskenbaar. Maar tegelijk ook te onduidelijk voor de directie van het Amsterdam Museum. Dat zou komende zaterdag een tijdelijk onderkomen in de Hermitage aan de Amstel openen. Vanwege die onduidelijkheid wordt de opening uitgesteld.

En, zegt directeur Judikje Kiers van het Amsterdam Museum: „De oorlog in Oekraïne heeft verschrikkelijke gevolgen voor heel veel mensen. Wij vinden een feestelijke opening dit weekend niet gepast. Ook omdat er in het hele land acties plaatsvinden voor Oekraïne.” Volgens haar zeggen heeft Hermitage Amsterdam de ongerustheid over de banden met Rusland niet weg kunnen nemen.

Het Amsterdam Museum is gehuisvest in het voormalige Burgerweeshuis in de binnenstad. Vanwege een ingrijpende verbouwing gaat het op die plek meerdere jaren dicht. In de Hermitage, gevestigd in het monumentale onderkomen voor ouderen Amstelhof, is voor het Amsterdam Museum een vleugel vrijgemaakt. De deuren ervan blijven tot nader order gesloten.

Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum vult aan: ,,Wij staan onverminderd achter onze nieuwe collectiepresentatie en de tijdelijke tentoonstellingen, die onder andere ingaan op dekolonisatie, plaatsmaken en het bevorderen van gelijkheid. Er is ook een ruimte ingericht waarin bezoekers hun verhalen over Oekraïne en reacties op de oorlog, en andere conflicten in de wereld kunnen delen. Het is ontzettend jammer dat de opening moet worden opgeschort.”

Het Amsterdam Museum benadrukt expliciet zijn steun aan alle slachtoffers van deze oorlog.

Lees ook: Hermitage Amsterdam breekt met staatsmuseum Hermitage in Rusland

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.