Rutte: agressie Rusland richt zich steeds meer op civiele doelen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De Russische agressie in Oekraïne is "totaal ongekend" en richt zich meer en meer op civiele doelen, constateert minister-president Mark Rutte. Hij noemt het van groot belang dat eventuele oorlogsmisdaden "goed gedocumenteerd" worden, zei de premier na afloop van extra ministerieel overleg over de oorlog.

"We hebben allemaal de verschrikkelijke beelden gezien van het opblazen van de mediatoren in Kiev, maar ook de verwoesting van overheidsdoelen en appartementencomplexen in Kharkov", aldus Rutte. "Dit zijn echt beelden die ons allemaal op het netvlies staan geëtst en die we niet meer kunnen vergeten."

Het is volgens Rutte belangrijk om mogelijke oorlogsmisdaden goed bij te houden. Nederland dringt daarom in VN-verband aan op de instelling van een speciale onderzoekscommissie. "Mensenrechtenschendingen mogen niet ongestraft blijven, het recht moet zijn beloop hebben."

Nederland heeft daarnaast geconstateerd dat Rusland omstreden clustermunitie heeft ingezet in de strijd in Oekraïne. Het is volgens defensieminister Kajsa Ollongren belangrijk om te achterhalen "in welke context die clustermunitie precies is ingezet om te weten of dat ook tegen het humanitair oorlogsrecht ingaat".

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.