MIVD: Russische spionnen betrapt in Nederlandse routers

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Hackers van de Russische geheime dienst GRU hebben afgelopen jaar routers gehackt van Nederlandse particulieren en kleine tot middelgrote bedrijven. Dat heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ontdekt. Op dit moment worden de getroffenen geïnformeerd, meldt de dienst.

De Russen hebben volgens de MIVD een wereldwijd netwerk gecreëerd van duizenden gehackte routers dat gebruikt kan worden voor cyberaanvallen. Daar zit ook een beperkt aantal Nederlandse routers bij. Voor zover nu bekend gaat het om willekeurige slachtoffers die geen relatie hebben met Defensie, de rijksoverheid of vitale sectoren.

De GRU kan gehackte routers misbruiken om geheime cyberoperaties tegen Nederlandse of belangen van bondgenoten uit te voeren. Daarbij kan worden gedacht aan digitale spionage, sabotage of beïnvloeding.

Stop

"Dit moet stoppen’’, stelt MIVD-directeur generaal-majoor Jan Swillens. Het is dezelfde boodschap die de MIVD in 2018 bracht, bij de verstoorde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). De betrokken Russen werden destijds het land uitgezet.

Door de methoden van de GRU openbaar te maken, hoopt de MIVD dergelijke vijandige operaties te verstoren. Ook moet het de weerbaarheid van daadwerkelijke en potentiële slachtoffers verhogen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.