Circa 27.500 Oekraïense vluchtelingen aangemeld in Duitsland

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

Bijna 27.500 Oekraïners hebben zich in de Bondsrepubliek aangemeld als vluchteling, berichtten de Duitse autoriteiten. Er zijn inmiddels waarschijnlijk veel meer mensen in Duitsland die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Ze steken massaal de Oekraïens-Poolse grens over. Polen spreekt van 800.000 vluchtelingen in ruim een week van strijd in het buurland.

Zowel Polen als Duitsland is lid van de EU en dus er zijn normaal gesproken geen grenscontroles. De Duitse politie zegt daarom geen idee te hebben hoeveel Oekraïners uit Polen naar het land gekomen zijn.

De EU heeft de deur voor Oekraïners wijd opengezet. Ze kunnen zonder visum een jaar komen en dat wordt mogelijk verlengd met nog twee jaar. Ze hebben meteen recht op een onderkomen, onderwijs, sociale dienstverlening en een werkvergunning.

De Verenigde Naties schatten dat 1,25 miljoen mensen uit Oekraïne zijn gevlucht sinds de Russische aanval 24 februari begon. De vluchtelingenorganisatie van de VN vreest dat het aantal dit weekeinde oploopt tot anderhalf miljoen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.