Zelenski bekritiseert besluit NAVO tegen no-flyzone

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft het besluit van de NAVO om geen zogeheten no-flyzone in te stellen voor het Oekraïense luchtruim vrijdag scherp veroordeeld. Oekraïne had de NAVO om een vliegverbod gevraagd, om zo Russische militaire vliegtuigen de toegang te verbieden.

"Wij zijn geen onderdeel van dit conflict", stelde NAVO-chef Jens Stoltenberg in een reactie op het verzoek van Oekraïne. Ook stuurt de NAVO geen troepen naar het land.

In een televisietoespraak stelde Zelenski vrijdagavond dat het militaire bondgenootschap door te weigeren "groen licht" heeft gegeven aan Rusland om door te gaan met bombardementen op Oekraïense dorpen en steden.

Het besluit tegen de no-flyzone werd genomen tijdens een spoedbijeenkomst van de dertig NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken over de oorlog in Oekraïne. Zelenski omschreef die bijeenkomst in zijn toespraak als een "zwakke, verwarde NAVO-top. Een top waarbij het duidelijk was dat niet iedereen de strijd voor Europa's vrijheid als de grootste prioriteit ziet."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.