Krant: VS stuurden al eerder extra militaire hulp naar Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Verenigde Staten verstuurden al eind vorig jaar extra zendingen met dodelijke militaire hulpmiddelen en beschermende uitrusting naar Oekraïne, meldt The Washington Post op basis van een vrijgegeven lijst die de krant heeft ingezien, met daarop onder meer overschrijvingen.

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, zou Oekraïense strijders al in december hebben uitgerust met wapens en middelen om mee te vechten in stedelijke gebieden, waaronder geweren en speciale kleding. Tot de extra leveringen zou zijn besloten vanwege de toen al oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Sinds de Russische invasie in Oekraïne vorige week zijn de leveringen nog verder opgevoerd.

"Dit is een continu proces. Wij kijken altijd naar wat de benodigdheden van Oekraïne zijn. Dat doen we nu al jaren", verklaarde een anonieme defensiefunctionaris vrijdag tegenover The Washington Post. "We hebben het proces nu wel iets versneld, we praten dagelijks met de Oekraïners, terwijl dat voor de crisis meer periodiek gebeurde".

John Kirby, de woordvoerder van het Pentagon, wilde niet reageren op de ontdekking van de krant.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.