Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van frustreren evacuaties

ANP Producties | Bron: ANP
MoskouKiev

De evacuatie van duizenden Oekraïense burgers uit de grote havenstad Marioepol en het kleinere Volnovacha komt maar niet op gang. De Oekraïense autoriteiten zeggen dat Russische troepen met artillerie blijven schieten, ondanks een overeengekomen tijdelijke wapenstilstand. Rusland heeft een totaal andere lezing.

Het ministerie van Defensie in Moskou stelt dat Oekraïense "nationalisten" de afspraken schenden door Russische stellingen onder vuur te nemen. Zij zouden ook burgers ervan weerhouden de steden te verlaten.

Het stadsbestuur van Marioepol liet weten dat aanhoudende Russische artilleriebeschietingen een veilige uittocht uit de stad onmogelijk maken. De politie heeft de bevolking met luidsprekers te kennen gegeven dat de evacuatie is opgeschort. Inwoners wordt aangeraden te schuilen. Volgens de locoburgemeester van de stad zijn nog wel onderhandelingen tussen beide kampen gaande.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov stelde zaterdag op zijn beurt dat het Russische leger "zijn werk heeft gedaan" en dat de Oekraïners zich aan de wapenstilstand moeten houden. Hij noemde het belangrijk dat mensen door de zogenoemde humanitaire corridors weg kunnen komen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.