Personeel kerncentrale in video: jullie brengen wereld in gevaar

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Medewerkers van de kerncentrale in Zaporizja waarschuwden Russische militairen tijdens de gevechten rond de centrale via een luidspreker dat ze "de veiligheid van de hele wereld in gevaar brachten". De indringende waarschuwingen zijn te horen op een video die de Oekraïense autoriteiten hebben vrijgegeven. Nieuwszender CNN zond de beelden zaterdag uit.

"Stop met schieten op een gevaarlijke nucleaire installatie", roept een medewerker vanuit de controlekamer. "De vitale delen van de centrale kunnen verstoord raken. Het zal onmogelijk voor ons zijn om dat te herstellen. Stop onmiddellijk met schieten."

Westerse landen hebben de gewelddadige Russische overname van de kerncentrale fel veroordeeld. In een trainingscentrum van de centrale brak tijdens de aanval brand uit. De kernreactoren bleven wel intact. Een van de zes reactoren levert nog stroom, vier andere worden gekoeld, meldde de nucleaire autoriteit van Oekraïne.

De kerncentrale is de grootste van Europa. Zo'n 20 procent van alle Oekraïense elektriciteit wordt er geproduceerd, wat de centrale tot een strategisch doelwit maakt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.