Britse defensie ziet minder Russische luchtaanvallen

ANP Producties | Bron: ANP
LondenKiev

Volgens waarnemers van het Britse ministerie van Defensie neemt het aantal Russische artilleriebeschietingen en luchtaanvallen in Oekraïne af. Er zijn in de afgelopen 24 uur minder aanvallen gemeld dan in de etmalen ervoor, aldus de zegslieden.

De Russen omsingelen Charkov, Tsjernihiv en Marioepol. In de laatste plaats moest een tijdelijk staakt-het-vuren burgers de gelegenheid bieden de havenstad te verlaten. Dat is zaterdag mislukt volgens het Russische ministerie van Defensie door toedoen van 'nationalisten' in Marioepol en door de Oekraïense autoriteiten zelf. Volgens de autoriteiten in Marioepol hebben de Russen zich helemaal niet aan de wapenstilstand gehouden en was de uittocht van burgers daardoor niet mogelijk.

In de noordoostelijke stad Soemi zouden gevechten plaatsvinden. Verder rukken de Russen in het zuiden op van Cherson richting de plaats Mikolajiv. Het zou de waarnemers niet verbazen als de Russen Mikolajiv links laten liggen en de opmars rechtstreeks voortzetten naar het 100 kilometer westelijker gelegen Odessa. Odessa is de grootste havenstad van Oekraïne en is met meer dan een miljoen inwoners de derde stad van het land, na Kiev en Charkov. Tot dusver zijn Russische troepen vooral in het zuiden ver opgerukt, maar ze hebben slechts twee plaatsen feitelijk ingenomen, Cherson en Berdjansk.

In het front ten noorden van de hoofdstad Kiev lijkt op de negende dag van de oorlog weinig beweging te zitten. Een enorme colonne Russische legervoertuigen is er al dagen gestrand of wacht op bevoorrading of instructies.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.