Rusland kondigt eerste wapenstilstand aan bij Marioepol. Evacuatie burgers opgeschort, nog steeds beschietingen [update]

© Foto EPA

ANP
Marioepol

De evacuatie van burgers uit de Oekraïense havenstad Marioepol is opgeschort. Volgens het stadsbestuur is het te onveilig om de stad nu te verlaten, omdat Russische troepen zich niet houden aan een overeengekomen tijdelijke wapenstilstand. Ze zouden de stad nog steeds beschieten. Burgers wordt aangeraden te schuilen.

Van het overeengekomen staakt-het-vuren is volgens stadsbestuurder Sergij Orlov in de praktijk niets te merken. „De Russen blijven ons bombarderen. Het is krankzinnig”, zei hij tegen de BBC. „Onze burgers zijn klaar om te vluchten, maar ze kunnen niet vluchten door artilleriebeschietingen.”

’Humanitaire corridors’

Russische troepen zouden zaterdagochtend een wapenstilstand houden, zodat ’humanitaire corridors’ ingericht kunnen worden voor de burgerbevolking, maakte het Russische ministerie van Defensie bekend. Bij de plaats Volnovacha, ten noorden van Marioepol, zou hetzelfde gebeuren. Het tijdelijke staakt-het-vuren zou om 8.00 uur Nederlandse tijd zijn ingegaan. Het is nog niet duidelijk hoe lang de wapens er zullen zwijgen. In de rest van Oekraïne gaat het Russische offensief door, voegde het ministerie er tegenover persbureau RIA aan toe.

Marioepol telt zo’n 450.000 inwoners. De havenstad aan de Zee van Azov, in het zuidoosten van Oekraïne, wordt al dagen hevig onder vuur genomen door Russische troepen.

Burgemeester Vadim Bojtsjenko uitte vrijdag een noodkreet over de humanitaire situatie in zijn stad. Inwoners zitten zonder stromend water, elektriciteit en verwarming. Ook zouden voedseltekorten dreigen. „Onze prioriteit is de totstandkoming van een wapenstilstand, zodat we de vitale infrastructuur kunnen herstellen en een route kunnen creëren om voedsel en medicijnen in de stad te krijgen”, liet hij weten.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.