Vijfduizend gastgezinnen melden zich voor Onderdak Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Er hebben zich inmiddels 5000 gastgezinnen gemeld bij het burgerinitiatief Onderdak Oekraïne. Deze mensen willen, als dat nodig blijkt, hun huis beschikbaar stellen om Oekraïners onderdak te geven. Volgens initiatiefnemer Huib van Mierlo kunnen er op deze manier ruim 15.000 vluchtelingen worden opgevangen.

"Het is mooi om te zien dat de Nederlandse bevolking één is met Oekraïne", aldus Van Mierlo. Nadat hij dinsdag begon met het initiatief meldden zich al snel veel mensen aan. Binnen twee dagen kwamen er meer dan 3600 aanmeldingen binnen.

Zijn club bemiddelt overigens niet zelf tussen eventuele vluchtelingen en Nederlanders die onderdak willen bieden. Mensen die het formulier op zijn website invullen, gaan ermee akkoord dat hun gegevens mogelijk gedeeld kunnen worden met het Rode Kruis of het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Van Mierlo zei eerder het initiatief gestart te zijn om voorbereid te zijn "op een enorme stroom van vluchtelingen".

Onderdak Oekraïne is een van de burgerinitiatieven die op dit moment loopt in het land. Zo is er ook RoomforUkraine, van initiatiefnemer Louis de Mast. Ook hij meldt veel aanmeldingen binnen te krijgen van mensen die een kamer of andere leefruimte aanbieden. Via platform voor huizenruil HomeExchange zijn honderden accommodaties beschikbaar gesteld voor Oekraïners, waaronder ook een aantal in Nederland. Ook meldden zich duizenden Nederlanders bij Takecarebnb, een organisatie die sinds 2015 vluchtelingen met een verblijfstatus koppelt aan Nederlandse gastgezinnen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.