Defensie: niet nóg meer Nederlandse militairen naar Litouwen

ANP Producties | Bron: ANP
Den HaagVilnius

Bovenop de tachtig extra militairen van wie Nederland al had aangekondigd dat ze naar Litouwen zouden gaan, komen niet nog meer militairen. Dat geeft het ministerie van Defensie aan naar aanleiding van uitspraken van de Litouwse minister van Defensie Arvydas Anusauskas. Anusauskas zei eerder op zaterdag dat er extra Nederlandse militairen naar het Baltische land komen.

Litouwen had om extra NAVO-troepen verzocht in reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Maar naar aanleiding van die oproep stuurt Nederland vooralsnog geen extra militairen. Eind vorig jaar kondigde het kabinet aan deelname aan de NAVO-troepenmacht in Litouwen te verlengen, en maximaal tachtig extra militairen te sturen. Daarmee groeit het aantal Nederlandse militairen binnen de multinationale battlegroup mogelijk tot 350.

In totaal wordt de aanwezigheid van buitenlandse NAVO-militairen in het land verhoogd van zo'n 3000 nu tot circa 4000 eind maart, aldus de Litouwse bewindsman. Ze zijn daar om het EU-land te verdedigen, maar voor een deel ook vanwege militaire oefeningen.

Verder gaat Duitsland meehelpen met de luchtverdediging van Litouwen, zei Anusauskas. De Verenigde Staten sturen ter versterking een extra legerbataljon, inclusief tanks, aldus de minister. In Litouwen zitten sinds 2017 Nederlandse militairen. Ze zijn daar in NAVO-verband om de bevolking gerust te stellen en Rusland af te schrikken.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.