Jort Kelder eist dat Twitter stopt met verspreiden bitcoinscam

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Jort Kelder heeft vrijdag in de rechtbank in Amsterdam geëist dat Twitter stopt met het verspreiden van misleidende tweets die doorverwijzen naar malafide bitcoinaanbieders. Kelder verwijt het techbedrijf dat het gebruikers onvoldoende duidelijk maakt dat het om advertenties gaat.

Een week nadat Kelder met internetondernemer Alexander Klöpping, cabaretier Arjen Lubach en publicist Willem Middelkoop een rechtszaak voerde tegen Google stond hij vrijdag tegenover de advocaten van Twitter in de rechtbank. Beide zaken gaan over het verspreiden van bedrieglijke bitcoinadvertenties.

Op Twitter staan ze bekend als scamtweets of celebrityscam; berichten van anonieme twitteraars die nepnieuws verspreiden over bekende Nederlanders om mensen te interesseren voor malafide financiële producten.

Bedrieglijke accounts

Op Twitter regende het zulke nepberichten met Kelder in de hoofdrol. Bekende voorbeelden zijn tweets die lijken op nieuwsberichten waarbij een zinnetje als ‘De microfoon bleef aanstaan toen het live werd uitgezonden!’ potentiële slachtoffers moet verleiden te klikken op een link.

"Twitter heeft op grote schaal tweets van bedrieglijke accounts tegen betaling in de tijdlijn van gebruikers geplaatst", aldus Kelders advocaat. Kelder heeft geen toestemming gegeven voor het gebruik van zijn portret. Hij verwijt Twitter niet dat fake-accounts een tweet met zijn portret in hun tijdlijn plaatsen, maar houdt Twitter wél verantwoordelijk voor de verdere verspreiding van deze tweets tegen betaling. De spamberichten komen tegenwoordig weinig meer voor, erkent Kelder.

Technisch ondoenlijk

Twitter neemt uitgebreide maatregelen tegen de verspreiding van scamtweets, zeggen advocaten van het bedrijf. Ze noemden het "technisch ondoenlijk om bitcoinadvertenties volledig te verbannen". Dat komt onder meer omdat de berichten met nepnieuws moeilijk te herkennen zijn als bitcoinadvertenties. "Tot verdriet van Twitter glibberen er scamtweets doorheen."

Twitter vindt overigens dat Kelder met twee maten meet, omdat hijzelf als bekende Nederlander ook reclame maakt op het medium voor onder meer zijn eigen kledinglijn en een biermerk. Kelder verontwaardigd: "Er wordt nu een toon aangeslagen alsof ik de dader ben. Mijn naam wordt op allerlei mogelijke manieren misbruik om mensen financiële producten aan te smeren. Ik voer deze zaak niet voor mezelf, maar voor de brandweerman die wordt misleid."

De rechtbank doet op 18 mei uitspraak in de zaken tegen Google en Twitter.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.