Tom bleef bij alcoholist René tot het echt niet meer ging: ’Bij elke dronkenschap neem je een klein beetje afscheid’

Yanaika Zomer

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Tom bleef bij René tot het echt niet meer ging.

Toen Tom René leerde kennen, werd hij al gewaarschuwd. René had een alcoholprobleem. Acht jaar bleven ze samen, tot het echt niet meer ging. „Bij elke dronkenschap neem je een klein beetje afscheid. Niemand kan dit voor de rest van zijn leven doen.

René is een goed mens. Hij staat altijd voor anderen klaar en we hebben ontzettend veel plezier gehad. Maar het is iemand die altijd drukte in zijn hoofd heeft. Ergens snap ik wel dat drinken dan helpt. Hij verandert alleen in iemand anders, als hij drinkt. Iemand die geen idee meer heeft wat hij doet.

We leerden elkaar kennen met uitgaan. René woonde in een dorp, ik in een stad in de buurt. Hij was een stuk jonger dan ik, maar we klikten meteen. Ik ben echt vreselijk verliefd op hem geweest. En ja, mensen zeiden me dat hij best veel dronk, maar hij was jong en in zo’n dorp drinkt iedereen te veel.

René woonde nog thuis. Hij was steeds vaker bij mij en trok uiteindelijk bij me in. We hadden een fijn leven en deden leuke dingen samen, maar al snel betrapte ik hem op leugentjes. Stomme, kleine dingen die het niet waard waren om over te liegen. Hij had bijvoorbeeld een mooi horloge voor me en vertelde me waar hij het had gekocht. Ik voelde dat er iets niet klopte. Uiteindelijk bleek het een horloge van hem zelf te zijn. Alsof dat erg was. Voor mijn part kwam het uit de kauwgomballenautomaat, als je het maar met liefde geeft. Maar ik denk dat hij bang was niet goed genoeg te zijn.

Ook over alcohol loog hij. Hij dronk stiekem en verstopte de drank. Dat vind ik misschien wel het meest pijnlijke. Ik had het altijd meteen door, maar hij ontkende steevast en verklaarde me voor gek. Hoe kun je zoiets zeggen tegen iemand waar je van houdt? Het liegen kwetste me meer dan het feit dat hij dronk. De volgende dag had hij altijd spijt. Tranen met tuiten. En standaard vergaf ik het hem. Dan spraken we af er samen voor te vechten. Mensen zeiden immers dat verslaving een ziekte is. Iemand met kanker laat je ook niet in de steek, daar zorg je voor.

Het is één keer uit geweest. Hij was op vakantie dronken geworden en met een ander in bed gedoken. Ook nu voelde ik het meteen. Uiteindelijk heb ik zijn telefoon afgepakt en berichtjes gelezen. Zo pijnlijk. Ik heb hem de deur gewezen en we zijn een paar maanden uit elkaar geweest. Maar toch, als we elkaar zagen, trokken we naar elkaar toe. Hij had ook oprecht heel veel verdriet om wat hij had gedaan. Toen hebben we de draad weer opgepakt en een tijd was het ook weer heel fijn. Maar achteraf is het bizar hoe ver je uit liefde voor iemand wil gaan.

We hebben de gekste dingen beleefd. Hij heeft aanrijdingen veroorzaakt, lag laveloos in de garage, werd weggestuurd van een bruiloft. Eén keer liet hij me weten de zee in te lopen. Ik had geen idee waar hij precies was en kreeg hem niet meer te pakken. De paniek was enorm. Daar heb ik later nog lang last van gehad.

Uiteindelijk ging ik er zelf aan onderdoor. We hadden alles geprobeerd, maar niets hielp. Ik kreeg last van vage lichamelijke klachten door de stress. Mijn zusje liet me een filmpje zien en wees me erop hoe opgewekt en zorgeloos ik altijd was. Ik dacht: ’Jezus, wat is er met me gebeurd?’ Ik was alleen nog maar bezig hém te redden. Een therapeut zei: ’Het wordt tijd dat je jezelf gaat redden’.

Wanneer je het uitmaakt met een verslaafde weet je vrij zeker dat je hem naar de klote laat gaan. Dat is het moeilijkste. Toen ik erachter kwam dat hij opnieuw met andere mannen bezig was, heb ik de beslissing kunnen nemen. Twee maanden geleden is hij verhuisd. Het voelt als een last van mijn schouders. Ik hoef me geen zorgen meer te maken waar hij is en niet bang te zijn dat hij dronken thuiskomt. Dat geeft heel veel rust. Maar het is eeuwig zonde dat een goeie jongen als hij, zo zijn leven verpest.”

Lees hier meer Over Liefde

Deel ook (anoniem) jouw verhaal Over Liefde. Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.