Russische oppositieleider Navalni schuldig aan verduistering

ANP Producties | Bron: ANP
PokrovMoskou

Een rechtbank heeft de Russische oppositieleider Aleksej Navalni schuldig bevonden aan verduistering van geld uit eigen organisaties. Hij heeft volgens de rechtbank miljoenen euro's van donateurs achterover gedrukt. De aanklagers hebben dertien jaar cel tegen hem geëist. De strafmaat wordt later bekendgemaakt, meldt het Russische persbureau Interfax.

Navalni is ook schuldig bevonden aan minachting van de rechtbank in een andere zaak. Hij zou in 2021 een rechter hebben beledigd in een zaak over uitspraken van Navalni die beledigend zouden zijn geweest tegenover een oorlogsveteraan.

De 45-jarige oppositieleider zit al meer dan een jaar vast wegens omstreden aanklachten van bijna tien jaar terug en wordt van steeds meer strafbare feiten beschuldigd. Het nieuwe proces is gehouden in de strafkolonie ten oosten van Moskou waar hij nu vastzit. Navalni stelt dat het om een politiek proces gaat en hij niets verkeerd heeft gedaan.

Arrestatie

Navalni is in deze zaak beschuldigd van het stelen van miljoenen euro's aan donaties die aan zijn organisaties voor goede doelen werden gedaan. Het geld werd ingezameld voor een stichting die corruptie stelde te bestrijden en rechten van burgers verdedigde. Maar Navalni zou geld hebben weggesluisd voor privé-uitgaven en voor een campagne om president te worden.

Navalni werd op 17 januari 2021 opgepakt op het vliegveld in Moskou. Hij kwam toen terug uit Berlijn, waar hij werd behandeld voor een zenuwgasvergiftiging. Hij was daarvoor voorwaardelijk op vrije voeten na een veroordeling voor corruptie en schond met zijn verblijf in het buitenland de voorwaarden, aldus justitie.

Volgens critici van het Kremlin zijn de veroordelingen destijds enkel uitgesproken om de rijzende ster van Navalvi als alternatief voor president Vladimir Poetin te torpederen. Navalni werd toen al erg populair, vooral in steden, door zijn campagnes via sociale media tegen corruptie en machtsmisbruik gepleegd door de elites in politiek en economie. Hij heeft veel invloedrijke vijanden gemaakt en moordaanslagen overleefd. Hij heeft zich recent in gevangenschap ook fel uitgesproken tegen de Russische inval in Oekraïne.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.