Oud-wethouder van Velsen Arjen Verkaik als informateur op zoek naar een brede coalitie in Voorschoten

Arjen Verkaik.© Publiciteitsfoto

Marieta Kroft
Voorschoten

Oud-Voorschotenaar Arjen Verkaik onderzoekt de komende tijd de mogelijkheden voor een nieuw college in Voorschoten. Hij praat met alle fracties over de mogelijkheid om tot een brede coalitie te komen die bijdraagt aan een stabiel bestuur.

Verkaik is zelfstandig adviseur op het terrein van arbeidsmarktbeleid. Hij was tot 2018 twaalf jaar wethouder in de gemeente Velsen. Daar woont hij ook. Tot de tweede klas van de lagere school woonde hij in Voorschoten.

Nieuwkomers

De nieuwe Voorschotense gemeenteraad telt vooralsnog tien nieuwkomers en elf zittenblijvers. Corine Ilic van Groen Links is de enige die als gevolg van voorkeurstemmen raadslid wordt. Marja Nell moet daardoor haar plek afstaan.

Om met voorkeurstemmen in de raad te komen moest die persoon minimaal 140 stemmen krijgen. Veel nummers twee en drie behaalden dat aantal ook, maar zij stonden toch al op een verkiesbare plaats.

De tien nieuwkomers in de gemeenteraad zijn Paul de Bruijn en Rianne de Bruin van de VVD, Conny van der Krogt en Corine Ilic van GL, Patricia Kortekaas (CDA), Esther Mieremet (D66), Arnold Posthuma (PvdA), Geert-Jan van den Ende, Martine Zoun en Wouter van Duivendijk (Voorschoten Lokaal). Zoun was eerder actief als burgerlid bij de VVD.

Tekst loopt door onder de foto

Voorschoten Lokaal telt drie nieuwkomers onder wie de bij de VVD afkomstige Martine Zoun (links). Rechts ’zittenblijver’ en fractieleider Marleen Persoon.© Publiciteitsfoto

Op 29 maart neemt Voorschoten afscheid van de raadsleden Sjoerd van den Dool, Bram Reinke en André in ’t Veen (VVD), Joop Bos en Johan van Rixtel (GroenLinks), Peter Paul Lippinkhof (D66), Hans van der Elst en Glenn Zeelt (ONS), Ad de Graaf (PvdA) en Esmee van Herk (Voorschoten Lokaal Sterk).

Overigens is het denkbaar dat na de benoeming van wethouders, afscheid nemende raadsleden alsnog terugkeren. Zo is de huidige wethouder Paul de Bruijn van de VVD opnieuw kandidaat. Als hij opnieuw het pluche bekleedt, wordt Bram Reinke weer raadslid.

Wethouderskandidaat

Voorschoten Lokaal, de tweede partij van Voorschoten, zou maandag de wethouderskandidaat bekendmaken. ,,Maar daar zien we vanaf’’, zegt fractieleider Marleen Persoon. ,,Hij is een nieuwkomer en moet eerst een integriteitstoets doen. Dat is een standaardtoets die iedereen krijgt. Ik verwacht geen problemen, maar ik wacht met het naar buiten brengen van de naam totdat die toets is gedaan.’’

De drie restzetels die Voorschoten te verdelen had, zijn zoals verwacht naar Voorschoten Lokaal, het CDA en GL gegaan. Voorschoten telt nu vier partijen met vier zetels (VVD, VL, CDA en GL), D66 met drie zetels en de SP en de PvdA met allebei een zetel.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.