Oppositieleider Navalni krijgt 9 jaar cel voor verduistering

ANP Producties | Bron: ANP
PokrovMoskou

Een rechtbank heeft de Russische oppositieleider Aleksej Navalni veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens verduistering van geld uit eigen organisaties. Hij heeft volgens de rechtbank miljoenen euro's van donateurs achterovergedrukt. De aanklagers hadden dertien jaar cel tegen hem geëist.

De 45-jarige oppositieleider zit al meer dan een jaar vast wegens omstreden aanklachten van bijna tien jaar terug en wordt van steeds meer strafbare feiten beschuldigd. Het nieuwe proces is gehouden in de strafkolonie ten oosten van Moskou waar hij nu vastzit. Navalni stelt dat het om een politiek proces gaat en hij niets verkeerd heeft gedaan.

Hij wordt in het vonnis uitdrukkelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf met een streng regime. Dat zou het verspreiden van zijn mening over bijvoorbeeld de aanval op Oekraïne bemoeilijken. Navalni heeft zich vanuit de strafkolonie waar hij zit fel uitgesproken tegen 'Poetins oorlog in Oekraïne'. Hij zit momenteel op 90 kilometer van Moskou vast en zou naar Siberië kunnen worden overgeplaatst. Hij zou zonder deze veroordeling mogelijk in 2023 zijn vrijgekomen.

Navalni is ook schuldig bevonden en veroordeeld wegens minachting van de rechtbank in een andere zaak. Hij zou in 2021 een rechter hebben beledigd in een zaak over uitspraken van Navalni die beledigend zouden zijn geweest tegenover een oorlogsveteraan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.