Buitenplaats Beeckestijn was bijna verdwenen in het Noordzeekanaal

Met een knik in het Noordzeekanaal werd Beeckestijn omzeild.© Kaart Hendrick de Keyser

Van onze verslaggever
Velsen-Zuid

Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid opent op vrijdag 1 april de tentoonstelling ’Omzeild! Buitenplaats Beeckestijn en de komst van het Noordzeekanaal’.

De tentoonstelling gaat terug naar de negentiende eeuw. Amsterdam zoekt een oplossing om zijn haven bereikbaar te houden. Een oud plan om een rechte, korte verbinding vanaf Amsterdam direct naar de Noordzee te maken wordt weer opgepakt. De vele meningen en twijfels over de haalbaarheid, betaalbaarheid en route van dit project zijn te zien in de oude, tentoongestelde documenten en de handgekleurde lithografieën.

(Tekst gaat door onder de foto)

Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid.© Foto Photography Arjan Bronkhorst

Als in 1865 de eerste spade het zand van de zeven kilometer brede duinen bij Velsen in gaat, loopt de route van het kanaal dwars door Buitenplaats Beeckestijn. Bijna was de buitenplaats dus in het Noordzeekanaal verdwenen. Deze tentoonstelling licht een tipje van de sluier op waarom waarschijnlijk de buitenplaats uiteindelijk omzeild is en er een ’knik’ in het kanaal komt.

Amsterdammers

Buitenplaats Beeckestijn is één van de weinige, grote achttiende- en negentiende-eeuwse buitens aan de rand van de Kennemerduinen, die in zijn geheel bewaard zijn gebleven. Op deze buitenplaats met pronkgevel in de stijl van Lodewijk XIV, waarop de wapenschilden van de opdrachtgevers prijken, brachten rijke Amsterdammers hun zomermaanden door.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een van de stijlkamers in het buitenverblijf.© Foto Photography Arjan Bronkhorst

Wie langs gaat op buitenplaats Beeckestijn, waant zich een rijke Amsterdamse regent, zoals de familie Trip, Boreel of Corver. Wandel door de lange marmeren gang met prachtig stucwerk, bewonder de schilderijen in de stijlkamers, met elk hun eigen kleur en stijl, of schuif aan tafel in de gezellige historische keuken. Volg dan de voetsporen van de bewoners van weleer naar de unieke collectie tuinen.

Buitenplaats Beeckestijn van de nationale monumentenorganisatie Hendrick de Keyser is geopend op donderdag van 13-17 uur en op vrijdag tot en met zondag van 11-17 uur. Tickets reserveren via: museumhuizen.nl/buitenplaats-beeckestijn. In de week van 4 t/m 10 april kunnen bezoekers gratis een introducé meenemen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.