Spaarndammerdijk na drie jaar weer open voor autoverkeer

De laatste werkzaamheden aan de opgeknapte Spaarndammerdijk. Volgende week mogen er weer auto’s rijden.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Bart Boele
Spaarndam

De Spaarndammerdijk tussen Spaarndam en Halfweg wordt komende week weer opengesteld voor autoverkeer.

Haarlemmermeer heeft de dijk voor vijf miljoen euro laten reconstrueren. Al snel na de fusie met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude in 2019 bleek dat de dijk er slecht aan toe was. „Er lag een mooi laagje asfalt op en het zag er goed uit, maar dat laagje brokkelt in een half jaar flink af. Het was een lapmiddel”, zei HAP-wethouder Marjolein Steffens destijds.

De historische Spaarndammerdijk heeft een waterkerende functie en dat is een verantwoordelijkheid van Hoogheemraadschap van Rijnland. Uit onderzoek bleek die in orde te zijn. Het wegdek daarentegen was slecht en de kosten om dat op te knappen kwamen voor rekening van Haarlemmermeer.

De dijk, de rechtstreekse verbinding tussen Spaarndam en Halfweg, bleef jarenlang afgesloten voor autoverkeer. Dat moest omrijden langs het Noordzeekanaal of via Haarlem. Er is de afgelopen maanden aan het nieuwe wegdek gewerkt. Omdat de dijk cultureel-historisch erfgoed is, was overleg met de provincie Noord-Holland noodzakelijk.

Binnen de bebouwde kom is de snelheid van 50 kilometer per uur verlaagd naar 30 kilometer per uur, het kruispunt van de Spaarndammerdijk met de Lageweg in Spaarndam is aangepast. Met het oog op de veiligheid van voetgangers is de stoep langs de Lageweg vanaf de Spaarndammerdijk doorgetrokken tot aan Albert Heijn. De enige supermarkt in het dorp is nu ook vanuit de nieuwe wijk SpaarneBuiten veilig bereikbaar voor langzaam verkeer.

Buiten de bebouwde kom zijn aan beide kanten van de dijk fietsstroken en passeerstroken aangebracht, zodat landbouwverkeer er gebruik van kan blijven maken. Donderdag 31 maart wordt de dijk vrijgegeven voor autoverkeer met een officiële opening door de wethouders Marja Ruigrok en Steffens van Haarlemmermeer. Zij zetten dan een historisch grenspaaltje terug op zijn plek.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.