’Vijftig tinten grijs’ is een mooi gespreksonderwerp tijdens het wandelen

Joke (links), Liesbeth, Greet en John.

Joke (links), Liesbeth, Greet en John.© foto kees de boer

Kees de Boer
IJmuiden

Elke woensdagmorgen gaan ze op pad, de wandelgroep van buurthuis De Dwarsligger. Vaste prik: tien uur starten.

Dat is ook deze week het geval. Klokslag tien uur is de groep vertrokken richting het strand. Tussen de ongeveer tien wandelaars loopt ook John mee. John komt uit Engeland en heeft op zijn borst een button met daarop de tekst: ’Spreek Nederlands met me’. ,,Ik volg ook de taallessen in de bieb”, zegt hij. ,,Maar tijdens het wandelen maak je ook veel praatjes en moet je goed luisteren om mee te kunnen praten. Zo’n wandeling is voor mij dus tegelijk een soort van taalles. Als ik iets niet goed uitspreek, word je verbeterd. Heel nuttig.”

,,Gepraat wordt er sowieso veel in de groep”, zegt deelnemer Joke. Waarover?

,,Over van alles. Over Oekraïne natuurlijk, over de politiek of over Gonnies verjaardag.”

Gonny is namelijk onlangs tachtig geworden en had het boek ’Vijftig tinten grijs’, de erotische roman van de Britse schrijfster E.L. James voor haar verjaardag gevraagd. Ze heeft het boek tot hilariteit van de rest inderdaad als geschenk ontvangen.

Ontspanning

Het wandelen dient voornamelijk ter ontspanning. Zo is er ook altijd halverwege een koffiestop. De ene keer, als ze naar het strand lopen, bij paviljoen Noordzee, een andere keer bij Brasserie Blauw op het Marktplein of bij Oma’s Kamer in Driehuis, zo weet Greet te vertellen.

,,C&A aan het Marktplein gaat over niet al te lange tijd trouwens ook weg”, voegt ze daar aan toe.

En zo zijn, al kletsende, zo’n twee uur wandelen snel gevuld.

,,Ik vind het altijd gezellig”, zegt Liesbeth, die naar eigen zeggen al vanaf 2005 met de wandelgroep meedoet. ,,Als ik weer thuis ben, voel ik me altijd helemaal lekker.”

,,Je maakt ook vrienden”, haakt Joke in. ,,Ik heb hier bijvoorbeeld Janny ontmoet, waarmee ik straks de Apeldoornse ga lopen.”

Vier keer veertig kilometer?

,,Nee, vier keer dertien. We zijn geen achttien meer, hè.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.