Debuutplaat Jimi Hendrix: Op LSD onderweg naar Saturnus | Classic Album

Jaap Stiemer

Elke zaterdagavond kijken we op deze plek terug op een klassieker in de pop/rock. Geïnspireerd door Spotify. Daar zie je regelmatig: ’als je dit leuk vindt, luister dan ook hiernaar’. En zo komt de nieuwe generatie terecht bij onder meer The Doors, Pink Floyd en wie dan ook. Vandaag: The Jimi Hendrix Experience Are you experienced? uit 1967.

Tijdens zijn leven maakte Jimi Hendrix nog niet eens een handvol albums. Maar welk van die platen je ook beluistert, je hoort meteen dat hij iets revolutionairs neerzette. ’Electric Ladyland’ wordt gezien als het summum daarvan; ’Are you experienced’ vormde zijn doorbraak en op deze klassieker waren alle ingrediënten van de grootsheid van Hendrix al aanwezig.

Dit album beluisteren met een koptelefoon op is een merkwaardige ervaring: ’stereo’ betekende in de jaren zestig bijvoorbeeld niet dat de zanger per se midden in het stereobeeld zat, maar - zoals bij het openingsnummer ’Foxy Lady’ geheel links.

’Are you experienced’ bevat een aantal Hendrix-klassiekers, zoals ’Hey Joe’, ’Purple haze’ en ’The wind cries Mary’. Maar op ’Manic depression’, ’Love or confusion’ en ’Third stone from te sun’ is de experimenteerdrift van Hendrix in de studio echt goed te horen. Psychedelische gitaartapijten, gitaargeluiden die voordien überhaupt nog nooit iemand had gehoord, stemmen die uit het heelal lijken te komen, je hebt regelmatig het gevoel onder invloed van LSD in een ruimtecapsule onderweg naar Saturnus te zijn.

Jazzdrummer Mitch Mitchell, bassist Noel Redding, beiden Brit, en Amerikaan Jimi Hendrix leken in muzikaal opzicht voor elkaar geboren. Ze schreven na het debuutalbum nog meer geschiedenis en zetten een enorme stempel op de moderne rockmuziek.

Luister hier naar de playlist Classic Albums

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.