Ja, we gaan juichen in Qatar, maar laten we dat ene woordje van Louis van Gaal een béétje onthouden | commentaar

© Foto ANP/MAURICE VAN STEEN

Jeroen Haarsma

De loting is bekend, de voorpret richting het WK voetbal kan beginnen. Toch?

Louis van Gaal zei vorige week maar gewoon wat hij dacht. De bondscoach nam de woorden ’belachelijk’ en ’bullshit’ in de mond toen het ging over het organiseren van een WK voetbal in Qatar. Daarmee bracht hij de Nederlandse delegatie die naar het oliestaatje afreisde om de loting bij te wonen, in verlegenheid. De KNVB-afgevaardigden moesten zich in allerlei diplomatieke bochten wringen om de lucht te klaren met het Qatarese organisatiecomité, dat zich op de tenen getrapt voelde.

En dat terwijl Van Gaal niks geks riep. Hij sprak uit wat zoveel mensen in Nederland van dit WK voetbal denken. Inmiddels is duidelijk dat het van een boycot niet komt. Wij gaan erheen om te voetballen. Natuurlijk is en blijft het belachelijk, voetballen in een land waar mensenrechten op grote schaal worden geschonden. Een land ook zonder voetbalziel, dat het WK verkreeg door eerst het wereldkampioenschap omkopen glansrijk te winnen. Dus ja, belachelijk. En dat zei Van Gaal. En nu gaat hij zich bezighouden met de ideale opstelling.

Startschot

Maar wat doen ’wij’ in de tussentijd? De loting is normaal het startschot van de WK-mania, de eerste Oranje-kriebels horen nu wel een beetje te komen. De grote bedrijven zetten hun marketingafdelingen aan het werk. Veel succes gewenst. De vuvuzela’s waren een hit tijdens het WK in Zuid-Afrika, het ’Sambashirt’ een hebbedingetje tijdens het eindtoernooi in Brazilië. Wat nu? Komt Bavaria met een oranje winterjas om straks in november en december - ook dat nog - een Oranjesfeertje op steenkoude pleinen te creëren?

Vooralsnog is het WK voetbal een feestje waar je nog niet echt zin in hebt, maar waarvan je ook weet: als je er eenmaal bent... Want natuurlijk gaan ’we’ straks kijken hoe Louis en zijn mannen het ervan af brengen. We gaan juichen na goals van Memphis en Frenkie - en dat is logisch. Als we ook maar een béétje dat ene woordje van Van Gaal in het achterhoofd houden: belachelijk. Hoe vaak we ook scoren, hoe veel we ook winnen: belachelijk. Staan we dan straks met die beker te zwaaien: belachelijk.

Maar verder, tja... Gunstige loting wel. Hup Holland.

© Foto ANP

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen