Poetin wil betaald worden in roebels, daar kan echt geen grap tegenop | column Joris Brussel

Columnist Joris Brussel.© archieffoto Ronald Goedheer

Joris Brussel
IJmond

In de dagen voor 1 april is het meestal prijsschieten met goedbedoelde mopjes in de media. Zelf heb ik ook verschillende 1 aprilgrappen bedacht in het verleden.

Zo stuurde ik ooit een persbericht uit namens de reisboekingswebsite waarvoor ik werkte. De strekking was dat we een bungalowpark zouden gaan verhuren op Mars vanaf 2042. Natuurlijk lag het er lekker dik bovenop maar het leverde wel landelijke media-aandacht op.

Net zo leuk als dit soort grappen verzinnen, vind ik kijken of ik 1 aprilgrapjes van anderen er tijdig uit kan pikken. Maar dit jaar vind ik dat lastig. Ik bedoel: een recordprijsstijging van de zorgpremies vanaf 2023? Geintje zeker. Toch?

De energieprijzen omhoog, benzineprijzen omhoog - ondanks er vanaf vrijdag 1 april een accijnsverlaging doorkomt - en dan ook de zorgpremie? Dat lijkt me een slechte grap.

Eneco

Ik belde onlangs naar Eneco met de vraag hoe ik weer aan een goed energieabonnement kom nu er geen jaarcontracten meer worden verstrekt. De medewerker aan de andere kant van de lijn moest zijn lachen in houden. „Wist u dat er oorlog is uitgebroken in Oekraïne?” Oh joh, echt? Die oorlog waarin steeds meer duidelijk lijkt te worden dat Poetin een dubbele agenda voert? Landjepik lijkt gepaard te gaan met centjepik.

Ik wist dat hij een mafkees is, maar hij wil voor de levering van gas aan ’onvriendelijke landen’ voortaan betaald worden in roebels? Daar kan echt geen 1 aprilgrap tegenop.

Ik weet niet hoe het met de zorgpremie in Rusland zit, maar wellicht kunnen ze Poetin een staatsbehandeling in een psychiatrische inrichting aanbieden. Daar wil ik best wat zorgpremie aan bijdragen. Want betaald worden in roebels? Dat die malloot niet in Kwartjes van Kok betaald wil worden.

Knuffels

Dan wil ik voortaan voor mijn werk betaald worden in knuffels van dierbaren die ik in coronatijden minder vaak heb kunnen zien. Want ik kan alle prijsstijgingen, inflaties en gekkigheid gek genoeg nog wel financieel bolwerken als eengezinshuishouden.

Maar ik weet dat dat alleen al in mijn eigen omgeving voor heel veel mensen steeds lastiger wordt op deze manier. De ING sloot onlangs haar laatste kantoor in de IJmond en ABN Amro lijkt spoedig te volgen. Maar de lokale voedselbank zie ik dan weer niet zo snel vertrekken.

Nu het Kwartje van Kok wordt ingetrokken, is het tijd dat het tien pond grutten van Rutte wordt ingevoerd. In de vorm van lastenverlichting voor wie het het hardste nodig heeft.

Paspoort

Joris Brussel (1987) is columnist, schrijver, (stads)dichter en communicatiestrateeg. Hij komt uit Velsen-Noord en woont in Beverwijk. Wekelijks geeft hij op deze plek zijn mening.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.