’Ik zie geen reden waarom jij niet met de kinderen naar jouw familie op vakantie zou mogen’ | column

Assia Krim

Woensdagavond 19.00 uur. Ik wacht op een cliënte die de formulieren „Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland” komt ophalen. Zij wil in de zomervakantie met de kinderen op vakantie gaan. Nu vader samen met haar het gezamenlijk ouderlijk gezag heeft, moet hij hiervoor zijn toestemming geven.

Het is niet duidelijk hoe laat ze komt. Laat ik maar van de gelegenheid gebruik maken om mijn zaak van morgen bij het Gerechtshof voor te bereiden. Voordat ik mij op dat dossier stort, knabbel ik nog even aan een crackertje met brie en hoor op de achtergrond Prince ’Sign O’ The Times’. Het brengt herinneringen boven. De radio gaat harder en met de cracker in de hand dans ik richting het dossier.

De bel gaat. Mijn cliënte staat voor de deur. Ik doe de deur open. Zij ziet me staan en roept „Aaaaahhh, je hebt je haar geknipt! Wat leuk!” Ik bedank haar en overhandig haar de formulieren.

„Oh wat veel. Moet ik zoveel invullen? Zoveel vragen om op vakantie te gaan?”

„Je hebt twee kinderen, dus je moet voor elk kind een formulier invullen. De naam van ieder kind. Jouw naam, jouw adres, zijn naam, zijn adres, waar je naar toe gaat en voor hoe lang. Zoveel is het niet. Je gaat lekker met de kinderen op vakantie, dus het is de moeite waard.”

„Wanneer wil je het terug hebben?”, vraagt ze.

„Zo snel als mogelijk, want dan kan ik de formulieren naar zijn advocaat sturen met het verzoek dit met hem te bespreken.”

„Wat gebeurt er als hij geen toestemming geeft?”

„Dan kun je vervangende toestemming vragen aan de rechtbank. Negen van de tien keer geeft de rechtbank in het belang van de kinderen toestemming om op vakantie te gaan. Vakantie vieren is leuk en in het belang van de kinderen. Dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.”

„En als ik nu zonder zijn toestemming weg ga? Wat gebeurt er dan?”

„Allereerst adviseer ik je ten stelligste om dat niet te doen. Je kunt geluk hebben en er bij de controle tussendoor glippen. Als je door de marechaussee er tussenuit wordt gehaald, dan kun je een probleem hebben. Zij zullen onderzoeken of jij met toestemming van de vader van de kinderen het land verlaat. Als meneer vervelend wil doen, kan hij zeggen dat jij geen toestemming van hem hebt gekregen. De kinderen mogen dan het land niet verlaten. Dus laten we het pad bewandelen dat ik voor jou heb uitgestippeld en het netjes aan meneer vragen. Wil hij niet meewerken? Dan leg je het aan de rechtbank voor met een slagingskans van 90 procent. Nou, in dit geval van 95 procent, want ik zie geen reden waarom jij niet met de kinderen naar jouw familie op vakantie zou mogen.

Als ik terug ben in mijn kamer hoor ik op de achtergrond een andere favoriet van mij, Marvin Gaye „Sexual healing” en ik sta weer te dansen. Het blijkt dat de dansmoves niet meer zo soepel gaan als 30 jaar geleden.

Assia Krim is familierechtadvocate en mediator, ze woont in Zandvoort, haar praktijk is gevestigd Haarlem. Om de week schrijft ze op deze plek over wat ze tijdens haar werk meemaakt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.