Ruimte-agentschap Rusland wil alleen samenwerken zonder sancties

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos kan niet samenwerken met de Amerikaanse NASA en met Canadese, Japanse en Europese collega's zo lang de westerse economische sancties tegen Rusland van kracht zijn. Dit zei de chef van Roscosmos, Dmitri Rogozin. Dat betekent dat er ook geen samenwerking meer kan zijn ten aanzien van het Internationale Ruimtestation ISS.

Rogozin zei op Twitter dat het Westen "met de sancties de Russische economie wil verwoesten en de Russen in wanhoop en honger willen storten, om Rusland op de knieën te krijgen. Dat zal ze niet lukken, maar ze hebben wel hun bedoeling kenbaar gemaakt". Alle volgens hem "illegale sancties" tegen Rusland moeten volgens Rogozin van tafel voor er sprake kan zijn van normale relaties en samenwerking rond het ISS en andere projecten. De baas van Roscosmos zei dat hij voorstellen aan het Kremlin heeft gedaan om de samenwerking met de buitenlandse partijen betrokken bij het ISS te beëindigen.

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA schorste bijvoorbeeld afgelopen maand de samenwerking met Roscosmos ten aanzien van een missie naar Mars, ExoMars. Maar een Amerikaanse astronaut en twee Russische collega's zijn woensdag vanaf het ISS gewoon volgens de planning teruggekeerd op aarde, in Kazachstan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.