Paus bekritiseert Poetin in bedekte termen

ANP Producties | Bron: ANP
Rome

Paus Franciscus heeft, zonder zijn naam te noemen, voor het eerst felle kritiek geuit op de Russische president Poetin naar aanleiding van de invasie van Oekraïne. Hij zei op bezoek in Malta dat "een potentaat bezig is conflicten op te stoken uit nationalistische motieven. We dachten dat invasies van andere landen, bloedige straatgevechten en dreigementen met atoomwapens slechts nare herinneringen aan een ver verleden waren". Maar nu komt er volgens de paus "vanuit het oosten van Europa een donkere schaduw van oorlog".

"Helaas is er weer een potentaat die triest genoeg nationalistische claims omarmt die volkomen uit de tijd zijn." De paus heeft eerder al de ongerechtvaardigde agressie en de gruwelen van de huidige oorlog veroordeeld, maar hield het wat Poetin en Rusland betreft neutraal.

De paus sprak bij zijn ontvangst door Maltese hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten in de hoofdstad Valletta. Hij is daar zaterdagmorgen voor een tweedaags bezoek aangekomen. Voor zijn vertrek uit Rome werd hij met behulp van een lift in het vliegtuig gehesen dat hem naar Malta bracht. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan was dat om elke stress voor de 85-jarige paus uit te sluiten. Hij lijdt aan een aandoening die pijn in de benen veroorzaakt. Het bezoek aan Malta is zijn 36e officiële bezoek aan landen buiten Italië.

Hij liep bij al die reizen zelf de vliegtuigtrap op. Er waren begin 2020 en eind 2021 ook reizen voor hem gepland naar Malta, maar die gingen niet door als gevolg van coronamaatregelen. Van de ruim een half miljoen bewoners van de eilanden die de staat Malta vormen is meer dan 80 procent rooms-katholiek. De eilanden beschouwen zich al bijna 2000 jaar als een christelijk bolwerk, ruim 300 kilometer verwijderd van het islamitische Noord-Afrika. Malta, Gozo en Comino zijn bezaaid met rooms-katholieke kerken. Naar schatting is er een kerk per duizend inwoners.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.